Onafhankelijkheid en ongekleurdheid in de financiële wereld

 


De wetenschapper en zijn/haar pensioen:  zoals de paus of toch met een pragmatisch plan? Deel 4: andere opties en vroeg met pensioen 


Verbeter de wereld, begin bij je belastingaangifte: Compilatie van tips voor het efficiënt en gunstig invullen van  je inkomstenbelasting.De wetenschapper en zijn/haar pensioen --> zoals de paus of toch met een pragmatisch plan? Deel 3: Lijfrentes.

Nu komen we bij deel 3: Lijfrentes. Met de gepensioneerde paus Benedict XVI en lijfrentes zijn we snel klaar. Daar hij in het buitenland zit zullen er andere belastingregels voor hem van toepassing zijn. Echter hier in Nederland hebben we als traditionele 3de pijler van het pensioengebouw de lijfrentes.


De wetenschapper en zijn/haar pensioen --> zoals de paus of toch met een pragmatisch plan? Deel 2: de pensioenregelingen zelf.

Komen we nu aan bij deel 2: de pensioenregelingen zelf. Natuurlijk niet nadat we gekeken hebben naar hoe de gepensioneerde paus Benedict XVI het zo doet. Heeft hij een pensioenregeling?


De wetenschapper en zijn/haar pensioen --> Zoals de paus of toch met een pragmatisch plan? Deel 1: Inleiding en de AOW.

Voor ons is het onderwerp “met pensioen gaan” soms ook zo ingewikkeld, dat het misschien beter is om op een “teken van god” te wachten. Ook zijn er veel misverstanden eromheen. In deze blogserie probeer ik wat duidelijkheid te scheppen. En wie weet zet het je aan om eerder (of later) met pensioen te gaan.

Mind the Gap.  

Het gat tussen investeerdersrendement en rendement van de beleggingen zelf wordt kleiner. Wordt de belegger slimmer?Van oversluiten hypotheek naar een inspirerend en praktisch financieel levensplan

Specifieke vragen over financiën staan vaak in een grotere context. Ook je achterliggende (levens) doelen spelen een grote rol bij het beantwoorden van de specifieke vraag. Immers het aflossen van de hypotheek kan ook gevolgen hebben voor een vervroegd pensioen bijvoorbeeld. Hierover, en over hoe ik hier mee omga in de dagelijkse praktijk, heb ik een artikel geschreven. Klik hieronder als je meer wilt weten.