Ondernemen

Ondernemer en financiële planning

Misschien bent je ondernemer of overweegt je een bedrijf op te richten. Het mooie van ondernemen is dat je als eigen baas geld verdient met wat jij leuk vindt. Als ondernemer heb je vrijheid en flexibiliteit. Maar voor het zover is, zul je eerst een aantal zaken moeten regelen. Veel ondernemers worden zo door hun onderneming opgeslokt en zijn zo druk bezig met hun bedrijf, dat zij alleen kansen zien. Op zich logisch, want ondernemers zijn meestal optimistisch en kijken vooruit. Maar daarbij lopen zij mogelijk ondernemersrisico’s.


Ondernemersrisico

Wij helpen je deze risico’s in kaart te brengen. Denk daarbij aan het wegvallen van je inkomen vanwege arbeidsongeschiktheid of overlijden. Maar ook aan een scheiding, waardoor jouw onderneming onbedoeld in de boedelafwikkeling wordt meegetrokken. Wij adviseren oplossingen om de inkomensrisico’s te beperken. Ook beoordelen wij of jouw huwelijkse voorwaarden of samenlevingscontract geen bedreiging voor jouw onderneming zijn.

Verder kunnen wij jouw bedrijf analyseren om te zien of u geen belastingvoordelen laat liggen. Je accountant of boekhouder zal dat wellicht ook doen, maar hij of zij is vaak meer gericht op de verslaggeving achteraf. Niet op het slim toepassen van fiscale wetgeving.


Ondernemen en financiële planning

Verder adviseren wij je of de gekozen juridische structuur nog past bij je bedrijf. En welke gunstige fiscale regelingen er zijn om vermogen in of buiten je onderneming op te bouwen. Nu je niet langer in je BV pensioen kunt opbouwen, moet je op zoek gaan naar andere mogelijkheden om een oudedagsvoorziening op te bouwen. Dat vergt een goede financiële planning.

Uiteraard komt er ook een moment dat je als ondernemer wilt stoppen. En je onderneming, indien mogelijk, wilt verkopen. Dat kan aan (een van) je kinderen zijn of aan een buitenstaander. Wat kun je doen in de aanloop naar een bedrijfsopvolging of verkoop van uw onderneming? En wat zou je onderneming moeten opleveren om je ‘schaapjes op het droge’ te hebben? Ik als financial life planner verplaats mij in jouw situatie en ondersteun je om de keuzes te maken die bij jouw onderneming en leven passen.