Trouwen

Eén van de mooiste momenten van je leven breekt aan: je gaat trouwen of je wordt geregistreerd partner. Voortaan ga je samen door het leven. Dat betekent dat je ook op financieel vlak samen keuzes moet maken of beslissingen zult nemen. Deze keuzes hebben bij een onverhoopte scheiding, afbreken van de relatie of overlijden onverwachte en vaak vervelende gevolgen. Aan de “voorkant” en de “achterkant” van relaties ondersteun ik als financial life planner jou met de levenskeuzes en financiële keuzes die er gemaakt moeten worden

 

Trouwen of samenwonen en de belasting

Als je gaat trouwen of samenwonen, heeft dat meestal gevolgen voor de belasting. Als je aan bepaalde voorwaarden voldoet wordt je namelijk automatisch fiscaal partner van elkaar. Dat heeft soms fiscale voordelen, bijvoorbeeld op het gebied van de hypotheekrenteaftrek of de vermogensrendementsheffing (box 3). Het kan ook nadelen hebben, bijvoorbeeld bij de aftrek van giften aan goede doelen.
 

Beperkte gemeenschap van goederen
Vanaf januari 2018 zijn de wettelijke regels met betrekking tot het huwelijk gewijzigd. Als je geen huwelijkse voorwaarden laat opmaken, trouw je vanaf begin 2018 niet langer in algehele gemeenschap van goederen. In plaats daarvan ontstaat een zogeheten ‘beperkte gemeenschap van goederen’. Een gevolg daarvan is dat alle bezittingen die je voor het huwelijk bezat, buiten de huwelijksgemeenschap vallen en dus privévermogen blijven.

Dit betekent concreet dat het belangrijk is om een goede administratie van je bezittingen bij te houden. Onder de nieuwe regels ontstaan er namelijk drie vermogens: het gemeenschappelijk vermogen dat is opgebouwd sinds je bent getrouwd en de twee vermogens die er waren voor je ging trouwen. Als je deze drie vermogens niet goed administreert, loopt je een groot risico bij een eventuele scheiding of overlijden. Deze wetswijziging geldt óók voor geregistreerde partners. 

 

Beperkte of algehele gemeenschap van goederen of huwelijkse voorwaarden

Hoe kies ik tussen algehele gemeenschap van goederen, beperkte gemeenschap van goederen of huwelijkse voorwaarden?
Voordat je gaat trouwen, sta je voor een belangrijke beslissing: beperkte of algehele gemeenschap van goederen of huwelijkse voorwaarden? Wat is het verschil en waar moet je op letten?

Welke rechtsvorm past het beste bij mijn huwelijk?

Wat is algehele gemeenschap van goederen?
Als u in algehele gemeenschap van goederen bent getrouwd, bent je allebei voor de helft eigenaar van al jullie bezittingen en schulden. Oók van wat je voorafgaand aan uw huwelijk bezit of als schuld hebt. Hebt je een studieschuld? Dan gaat de helft daarvan over op je partner. Heeft je partner spaargeld? Dan wordt dat voor de helft van jouw.


Wat zijn huwelijkse voorwaarden?
Als je trouwt op huwelijkse voorwaarden, laat je de notaris vastleggen wie de eigenaar is van welke bezittingen en schulden. Het is het makkelijkste om dit vóór het huwelijk te doen. Ook geregistreerd partners kunnen op voorwaarden samenleven. Dan noemen we deze voorwaarden partnerschapsvoorwaarden.


Alsnog huwelijkse voorwaarden?
Ben je in gemeenschap van goederen getrouwd en wilt je alsnog huwelijkse voorwaarden laten vastleggen? Ook dan ga je naar de notaris. Die stelt dan een akte van verdeling op.
 Dit kan verstandig zijn als je bijvoorbeeld een eigen bedrijf begint. Een eventueel faillissement treft dan niet jouw partner.



Wat is het bewijsvermoeden
Bij een scheiding moet je wel kunnen aantonen dat het vooraf opgebouwde vermogen van jouw is. Daarvoor hanteert de rechter het zogenoemde bewijsvermoeden. Dat betekent dat
het vermogen in de gemeenschap van goederen valt als je niet kunt bewijzen dat het van jouw is.



Partner voor de pensioenregeling

Daarom is het juist bij de start van het huwelijk of de partnerschap het moment daar om goede afspraken te maken. Maar tevens het moment om vast te leggen hoe je deze afspraken gedurende de relatie zult nakomen. Zo kunt je afspraken maken over verdeling van inkomen als een van jullie zijn baan opgeeft om voor het gezin te zorgen. Verder kun je elkaar als partner aanmelden bij de pensioenuitvoerder.

 

Scheiden of uit elkaar

Ook kun je afspraken maken over de verdeling van jullie vermogen en pensioen bij een scheiding. Niet leuk om aan te kaarten, maar je kunt maar beter dit soort afspraken nu maken als je een goede verstandhouding hebben. Als je in scheiding ligt, lukt dat zeker niet meer.  Bij overlijden kun je bepalen dat je vermogen naar je partner gaat, zodat hij of zij in de woning kan blijven wonen. Afspraken dus voor als de situatie onverhoeds wijzigt. 

Een op de drie huwelijken eindigt in een scheiding. Een echtscheiding heeft naast emotionele gevolgen ook vaak grote financiële gevolgen. Binnen korte tijd zult u belangrijke beslissingen moeten nemen. Wie blijft in de gezamenlijke woning als je gaat scheiden of uit elkaar gaat? Wie betaalt de hypotheek of huur? En wat gebeurt er met het opgebouwde spaargeld en overig vermogen? En met de pensioenen?

 

Alimentatie na een scheiding

Veelal krijgt na een scheiding een van de partners recht op alimentatie. En als er gezamenlijke kinderen zijn, is er wellicht ook kinderalimentatie. Wat betekent het als je alimentatie moet betalen of ontvangt? Hoe verdeel je de kosten voor de kinderen? En hoe zit het fiscaal met de alimentatie die je betaalt of ontvangt?

 

Pensioen na een scheiding

Ook op lange termijn kan een scheiding grote gevolgen hebben. Wat krijgt je straks aan pensioen? Als de pensioenen worden verdeeld tussen jouw en je ex-partner, heb je voor jouw oude dag mogelijk een veel lager inkomen dan waar je nu rekening mee houdt. En wat gebeurt er met jouw pensioen als je ex-partner overlijdt? In sommige gevallen houdt ook jouw pensioen dan op. Je kunt dat voorkomen door maatregelen te nemen, maar dat moet je dan wel tijdig doen.

 

Allemaal vragen waarmee ik je ondersteun als financial life planner. Zodat je jouw levenskeuzes en financiële keuzes goed geïnformeerd kan maken.