Lijfrente

Als aanvulling op je pensioen of als je zelf voor uw pensioen moet sparen
Met een lijfrente kunt je fiscaalvriendelijk sparen voor later. Daarom is het een populaire manier om het pensioen mee aan te vullen, zeker nu er voor veel mensen pensioentekorten en AOW-gaten dreigen.

 

Voor wie is een lijfrente geschikt?
Iedereen kan een lijfrenteverzekering afsluiten. Ondernemers en zzp’ers die hun eigen pensioen bij elkaar sparen, gebruiken lijfrente vaak zelfs voor hun volledige pensioen. Een alternatief voor lijfrente is banksparen (of beleggen). Op een lijfrente spaar- of beleggingsrekening 

 

Fiscaalvriendelijk, maar hoe?
Een lijfrenteverzekering is vooral aantrekkelijk als je optimaal gebruikmaakt van de vrije jaarruimte. Dat is de ruimte die je kunt benutten als je in een bepaald jaar te weinig of geen pensioen hebt opgebouwd. Deze ruimte mag je dan als aftrekbare premie op jouw inkomen inleggen in de lijfrenteverzekering.

 

En die woekerpolissen dan?
Lijfrente staat bij sommigen in een kwaad daglicht vanwege de woekerpolissen die rond de eeuwwisseling werden ontwikkeld. Verzekeraars hielden bij een woekerpolis veel kosten in, waardoor het rendement zeer laag uitviel. Er zijn gelukkig diverse manieren om van een woekerpolis af te komen. En door de lijfrente spaar- of beleggingsrekeningen van tegenwoordig is alles een stuk inzichtelijker.

 

De juiste keuzes
Lijfrente is een prima manier om een pensioengat aan te vullen. Of om pensioen mee op te bouwen als je dat als ondernemer of zzp’er zelf moet doen. Maar welke lijfrente past bij jou? Ik als financial life planner verplaats mij in jouw situatie en ondersteun je om de keuzes te maken die bij jouw leven passen.