Van oversluiten hypotheek naar een inspirerend en praktisch financieel levensplan
If you fail to plan, you plan to fail. Vaak kom je in eerste instantie niet bij mij voor een compleet financieel levensplan, maar met een concrete vraag over een financieel product of een life event (pensioen, hypotheek, trouwen enz.). Echter in het leven en ook bij je financiën hangen heel veel zaken samen. Wat vaak gebeurt is dat de specifieke vraag uitmondt in het nemen van een stapje terug. Om de gestelde vraag te beantwoorden is namelijk inzicht in je levens doelen, belangen, wensen en hun prioriteringen nodig. Je komt dan meestal bij een (mini) financieel levensplan uit om de specifieke vraag te beantwoorden. Of misschien was de initiële vraag niet zo belangrijk en ging het om geruststelling, overzicht, doelvinding etc. Laten we dat eens onderzoeken.
Oriëntatie
De aanleiding voor een oriëntatie gesprek met een financial life planner is vaak een concrete vraag. De lijfrenteverzekering loopt uit, de hypotheekrente staat laag, kunnen we niet iets doen aan de hypotheek etc. Tijdens het eerste gesprek ligt voornamelijk de focus op elkaar leren kennen en kijken waar de grootste zorgen en levensdoelen van jouw liggen. Vaak zien we dan samen dat de concrete vraag misschien de aanleiding was, maar dat er een veelheid van zaken spelen. Van hypotheek, naar eerder stoppen met werken, het financieren van de studie van de kinderen, meer gaan reizen en mogelijke zelfstandigheid (ZZP of eigen bedrijf). Ik noem maar een paar zaken die voorbijkomen. Je begrijpt natuurlijk wel dat het ingaan op al deze zorgen en levenswensen niet allemaal in het eerste oriëntatie gesprek past. Ook grijpt alles in elkaar financieel en levens technisch. Meestal is dit wel een hele mooie aanleiding om samen verder te gaan in het vormgeven van al deze levens en financiële doelen.
Life Planning
Als we dan samen aan de slag gaan dan komen eerst wat ik als wetenschapper de “softe zaken” noem. Dat is je (geld) persoonlijkheid, de levensdoelen en de prioriteiten. Dat doen we aan de hand van specifieke vragen over je verleden, heden en de toekomst. Hieruit komt dan wat je echt belangrijk vind in het leven en waar je naartoe wilt werken. Dit is de basis van alle (financiële) planning. Immers als je niet weet waar je heen wilt, hoe kun je dan een plan maken voor je toekomst? Wanneer we dit duidelijk hebben dan komen de “harde zaken”. Het aan de slag gaan met de cijfertjes en de financiële planning. Immers geld is alleen maar het gereedschap om je doelen te realiseren.
Financiële planning
Het financiële plan staat in dienst van het levensplan. Hier spelen inventarisatie, planning en modellering van financiële scenario’s een rol. Bij het inventarisatiestuk worden we tegenwoordig geholpen door financiële technologie (fintech). Met de Ockto app kunnen we een groot stuk van je financiële gegevens (inkomen, sparen, beleggen, huizen, hypotheken, pensioenen etc) downloaden van de belastingdienst, mijn overheid, het uwv, mijn pensioenoverzicht etc. Deze info wordt dan direct ingeladen in de financiële plannings software. Dat scheelt zoeken in ordners, de welbekende schoenendozen etc.
Hier kijken we eerst naar wat er nu is. Ook andere niet zo mooie scenario’s worden dan al meegenomen. Denk aan vroegtijdig overlijden, arbeidsongeschiktheid en werkeloosheid etc. Dit noemen we ook wel de 0 meeting of de financiële foto. Meestal zien we dan, dat er tussen de 0 meeting en de financiële levensdoelen een mismatch is. Er zal “aan de knoppen gedraaid” moet worden om alle geprioriteerde levensdoelen te bereiken. Je kunt dan denken aan budgetteren voor je doelen, aflossen van hypotheken, extra sparen voor pensioen, specifiek beleggen maar ook het maken of aanpassen van levenstestamenten en normale testamenten. Immers sommige doelen, zoals bijvoorbeeld het goed verzorgd achterlaten van de kinderen, lopen verder, ook als jij er niet meer bent. Hier gaan we samen aan de slag om de zaken zo te plannen dat we zoveel mogelijk levensdoelen kunnen bereiken. Soms moeten we dan nog eens kritisch naar de prioriteiten kijken.
Uiteindelijk rolt er dan een financieel levensplan uit, dat helemaal op jouw situatie is toegesneden. En waarvoor je ook zelf hard hebt moeten meewerken. Het is immers jouw plan en niet het mijne. Dit beantwoord ook de initiële vraag waarmee je het oriënterend gesprek in kwam. Echter nog veel belangrijker het plan geeft je doelen om naar toe leven, overzicht over je financiën en rust.
Conclusie
Specifieke vragen over financiën staan vaak in een grotere context. Ook je achterliggende (levens) doelen spelen een grote rol bij het beantwoorden van de specifieke vraag. Immers het aflossen van de hypotheek kan ook gevolgen hebben voor een vervroegd pensioen bijvoorbeeld. Het samen onderzoeken van je geprioriteerde levensdoelen en het maken van een passend financieel plan, zullen niet alleen je specifieke vraag beantwoorden, maar ook zorgen voor financiële rust en inzicht. Wanneer je dit proces samen met mij wilt aangaan neem dan contact met mij op. ([email protected] of +31 (0) 629467643)
Dit artikel is ook gepubliceerd op LinkedIn. Bij LinkedIn kun je ook reageren of een commentaar achterlaten