Bijleenregeling

Wanneer gaat de bijleenregeling ook voor jou op?
Vanaf 2004 geldt de bijleenregeling als je je huis verkoopt en een nieuw huis koopt. Volgens deze regeling moet je de overwaarde van je oude huis investeren in het nieuwe huis. Met andere woorden: wat je aan winst boekt bij de verkoop, steek je in de stenen van je nieuwe woning.
Houd je de overwaarde op zak en leen je toch geld bij voor de aankoop van het volgende huis? Dan mag je de hypotheekrente niet aftrekken over het deel van de financiering dat boven de verkoopwaarde van je oude huis uitstijgt.

 

Waarom is de bijleenregeling ingevoerd?
De bijleenregeling werd geïntroduceerd omdat veel mensen de overwaarde voor andere dingen gebruikten dan voor de aankoop van de volgende woning. In plaats daarvan sloten ze voor het nieuwe huis de maximale hypotheek af, zodat zij opnieuw optimaal van de hypotheekrenteaftrek konden profiteren. De aftrekbaarheid van de hypotheekrente was daar echter nooit voor bedoeld.

 

Voor wie geldt de bijleenregeling?
De bijleenregeling geldt natuurlijk niet voor iedereen die op de top van de huizenmarkt een huis heeft gekocht en nu bij verkoop met een restschuld zit.

Wel is hij van toepassing als je je huis al langer geleden hebt gekocht en intussen een flinke overwaarde hebt opgebouwd. En dan is het niet eens nodig om een duurdere woning te kopen. De bijleenregeling geldt in drie gevallen:

  • Je koopt een duurdere woning

Als u een duurdere woning koopt, is het meestal verstandig om de overwaarde in de stenen van uw nieuwe huis te stoppen. Anders valt een deel van de hypotheek in de relatief ongunstige box 3.

  • Je koopt een goedkopere woning

Ook als u kleiner gaat wonen, is het nog steeds verstandig om de overwaarde opnieuw te investeren. Ook in dit geval valt anders uw hypotheek deel in box 3 en loopt u fiscaal voordeel mis.

  • Je koopt geen andere woning

Als je gaat huren of emigreert, blijft de overwaarde nog drie jaar bestaan. Die krijgt dan de naam eigenwoningreserve. Dus zelfs als je geen nieuwe woning koopt, gelden de regels van de twee bovenstaande scenario’s nog drie jaar.

 

Hoe rekent u de fiscale gevolgen van de bijleenregeling uit?
Hoe de bijleenregeling fiscaal voor jouw uitpakt, kunt je uitrekenen met de rekenhulp van de Belastingdienst. Het wordt een stuk ingewikkelder als de overwaarde onderwerp van discussie wordt. Daarvan kan sprake zijn als je je huis na een scheiding moet verkopen en je of jouw ex-partner met een nieuwe relatie een ander huis koopt. Welk deel van de overwaarde mag dan aan jouw en je ex-partner worden toegerekend? Dat is een ingewikkelde rekensom waarbij deskundig advies geen overbodige luxe is.

 

De juiste keuzes
De bedoeling van de bijleenregeling is duidelijk, de uitwerking ervan kan soms voor verrassingen zorgen. Zeker als je je huis verkoopt omdat je gaat scheiden, kan de bijleenregeling een ingewikkeld verhaal worden.  Ik als financial life planner verplaats mij in jouw situatie en ondersteun je om de keuzes te maken die bij jouw leven passen.