Vermogensopbouw

Sparen en beleggen

Je wilt sparen of beleggen voor een bepaald doel. Voor de studie van jouw kinderen, het kopen van een (tweede) huis, het aflossen van je hypotheek, het opbouwen van pensioen etc.

Sparen en beleggen zijn een belangrijk onderdeel van je financiële planning. Kies je voor sparen? Dat is veilig, maar je krijgt momenteel een hele lage spaarrente. Of zoekt je de risico’s van het beleggen op? De kans is groot dat je dan een veel hoger rendement behaalt, zeker als je in aandelen(fondsen) belegt. Maar zeker is dat niet. Bovendien loop je het risico geld te verliezen. Vraag mij als onafhankelijk financial life planner om de risico’s van beleggen voor jou op een rij te zetten. Ik verkoop geen financiële producten, zodat ik echt onafhankelijk advies kan geven.


Beleggen in vastgoed

Door de lage spaarrente en de snel stijgende huizenprijzen voelen veel particulieren zich aangetrokken tot beleggen in vastgoed. Net als bij aandelen gaat ook beleggen in vastgoed gepaard met risico’s. In de huidige overspannen markt worden de risico’s niet altijd voldoende onderkend. Laat je daarom goed adviseren over de voor- en nadelen en de risico’s van beleggen in vastgoed voordat je je op deze markt begeeft.


Risico’s en kosten van beleggen

Hoeveel kapitaal heb je nodig en wanneer? Hoeveel geld kunt je reserveren en welk rendement heb je nodig om jouw wensen te realiseren? Welke risico’s kun je aan? Zijn je wensen haalbaar en wat betekent het voor jou als dit niet zou lukken? Maar ook: met welke kosten krijg je  te maken? Het rendement op jouw beleggingen wordt namelijk mede bepaald door de kosten van beleggen. Daarnaast is risicospreiding belangrijk: zelfs op het oog hele solide bedrijven bleken in het verleden helemaal niet zo degelijk te zijn. Recente voorbeelden daarvan zijn Volkswagen en Imtech.
 Daarnaast zijn subjectieve criteria van belang. Lig je ervan wakker als jouw beleggingen in een bepaald jaar 20 procent minder waard worden? En wat vindt  je partner ervan dat je risicovol belegt? Als onafhankelijk financial life planner vind ik een gedegen inventarisatie van jouw persoonlijke en financiële situatie van groot belang.  Ik zal eerst jouw inkomen en vermogen, spaardoelen en risicobereidheid in kaart brengen. Dan pas kun je een weloverwogen beslissing nemen.

Belasting: sparen en beleggen in box 3

Of je nu spaart of belegt, je moet altijd belasting betalen. Jouw vermogen valt fiscaal gezien in box 3. Dat betekent dat je over jouw spaargeld en beleggingen jaarlijks vermogensrendementsheffing moet betalen. Dit percentage loopt uiteen van ca. 0,86 procent voor vermogens tot een ton (bij fiscaal partners het dubbele) tot 1,62 procent voor vermogens boven de 1 miljoen euro. Er komt nieuwe wetgeving aan welke mogelijk de vermogensrendementheffing tot ca. 1,8% opdrijft.

Je kunt soms de belastingdruk verlagen. Bijvoorbeeld door een deel van je vermogen opzij te zetten voor jou pensioen. Of door vermogen in een BV te laten zitten of door een spaar- of beleggings-BV op te richten. Echter ook hier geld, laat je in de eerste plaats leiden door je financiële en levensdoelen. De fiscaliteit is op de lange duur veranderlijk. Hier is de overheid geen betrouwbare partner.

Ik als financial life planner verplaats mij in jouw situatie en ondersteun je om de keuzes te maken die bij jouw leven passen.