Onafhankelijkheid en ongekleurdheid in de financiële wereld


Laatst had ik een discussie met iemand op het internet (ja, ja ik weet het.......) over de onafhankelijkheid van een financieel adviseur sinds het provisieverbod voor complexe financiële producten in 2013. Hij/Zij beweerde dat nu alles toch wel meeviel en advies van personen die financiële producten verkopen tegenwoordig toch wel onafhankelijk en ongekleurd was. Daar ben ik het niet helemaal mee eens

Een paar voorbeelden:

  • Het provisieverbod geld niet voor schadeverzekeringen. Deze worden niet geclassificeerd als complexe producten. Hier worden nog altijd provisies betaald door de verzekeringsmaatschappijen aan de adviseur. Zal hij je de goedkoopste verzekering aanbieden of de schadeverzekering waar hij het meeste aan verdient..............


  • De adviseur bij de grootbank zal bij beleggingsadvies toch altijd naar bank eigen producten neigen omdat deze altijd meer opleveren voor de bank (hier wordt ook op gestuurd). Deze producten zijn altijd duurder en de bank verdient zelf. Goedkope index oplossingen en de goedkopere vermogensbeheerders zullen niet geadviseerd worden.


  • De onafhankelijk hypotheek adviseur (zonder beleggings of pensioenen WFT certificaat) mag geen vermogensbeheer of pensioenoplossingen verkopen. Hoe zal hij reageren als je zegt dat je geld overhebt dat je wilt wegzetten voor de toekomst. Mogelijk zal hij met een vastgoed koop en verhuur constructie aankomen en je hiervan proberen te overtuigen. Dat is wat hij kan en waar hij geld aan kan verdienen (hypotheken, contracten, taxaties etc.)


  • Vermogensbeheerders bieden adviseurs aan om als een cliënt bij hun gaat beleggen dat de adviseur dan d.m.v van een eenmalig door de klant te tekenen formulier jaarlijks een percentage van de portfolio van de klant krijgt (0.2-0.3%) of een flat fee per jaar betaald uit de portfolio krijgt. Wat verder niet meer zeer inzichtelijk is voor de klant in de jaar rapportages aan hem. Als de klant dan 0,9% kosten voor de vermogensbeheerder betaald, 0,3% aan de adviseur en nog eens 0,4% voor het fonds dan is er al 1.6% van het rendement weg van een neutrale portefeuille met zeg een rendement van 4%. Dat zijn dan 40% aan kosten. Dan heb je het nog niet gehad over de inflatie of de vermogensrendement heffing die hier nog bovenop komen. Toch zullen sommige adviseurs dit verkopen aan hun klanten, daar zij gemakkelijk de 0.2-0.3 % per jaar kunnen verdienen. Deze constructie is legaal en is mij ook aangeboden door een vermogensbeheerder (en heb ik dankend afgeslagen :-)


In mijn optiek, en natuurlijk kijk ik ook door mijn eigen gekleurde bril, is de enige manier om in de financiële wereld onafhankelijk en ongekleurd advies te krijgen door er uurtje factuurtje voor te betalen aan iemand die alleen maar de planning doet en geen producten verkoopt.