Hypotheek

De vele facetten van de hypotheek
Het is voor velen de grootste financiële aankoop in het leven: een huis kopen. Voor vrijwel iedereen hangt daar een hypotheek aan vast: de lening om het huis mee te kunnen kopen. En dat maakt de hypotheek het belangrijkste financiële product dat je ooit zult aanschaffen. Daarom is het zo belangrijk om de hypotheek te kiezen die bij je past – nu, maar ook straks nog.

 

Welke type hypotheek past bij u?
Hoewel niet alle hypotheekvormen meer even fiscaal gunstig worden behandeld, is er toch nog volop keus. Speelt eigen geld in die keuze nog een rol? En wat is dan de hoogte van de hypotheek?

 

Wat zijn de fiscale aspecten?
Een hypotheek kost je tijdens de looptijd vele, vele duizenden euro’s. Dan is het fijn als je daar nog iets van kunt terugkrijgen. En hoe geeft je de hypotheek überhaupt aan de belasting op? Wat is de bijleenregeling precies? Biedt de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) nog soelaas?

 

En als u er een kapitaalverzekering aan toevoegt?
Veel mensen hebben in het verleden bij hun hun hypotheek een kapitaalverzekering afgesloten, om na overlijden van één van de partners toch de hypotheek te kunnen blijven betalen. Welke vrijstellingen zijn er? En hoe zit het precies met die tijdklemmen?

 

En als je de hypotheek wilt aanpassen?
Je leven verandert en de wereld ook – er kan dus een tijd komen dat je je hypotheek wilt aanpassen aan de tijd. Dan betaal je wel voor de hulp die je daarvoor vraagt, want hypotheekverstrekkers mogen financieel adviseurs geen provisie meer betalen. Vervolgens is vaak de vraag: oversluiten of omzetten? Kunt je daarbij gebruikmaken van rentemiddeling? Mogelijk wil je vervroegd aflossen . Betaal je in deze gevallen dan altijd boeterente?

 

De juiste keuzes
Wat voor jou de beste hypotheek is, hangt helemaal af van je persoonlijke omstandigheden en voorkeuren. Datzelfde geldt als je jouw bestaande hypotheek wilt aanpassen. Ik als financial life planner verplaats mij in jouw situatie en ondersteun je om de keuzes te maken die bij jouw leven passen.