Kopen of Huren?

Het juiste antwoord op de vraag ‘Kopen of huren?’ verandert met de tijd
Ga je voor het eerst zelfstandig wonen? Of woon je in een huurhuis en heb je plannen om te verhuizen? Dan gaat de vraag ‘Kopen of huren?’ vaak vooruit aan de zoektocht naar een nieuwe woning. Want wat is het verstandigst?

 

Wat zijn de voordelen en nadelen?
Als je een huis koopt, bouw je vermogen op, want je huis stijgt in de loop der jaren in waarde. Als je huurt, bent je elke maand gewoon geld kwijt. Daar staat tegenover dat de verhuurder alle onderhoud aan jouw woning voor zijn rekening neemt. Als koper draait je zelf voor die kosten op.

 

Gaat het niet gewoon om de hypotheek?
Veel mensen denken dat de keuze tussen kopen of huren simpelweg te maken heeft met de hypotheek die je kunt krijgen. Die hangt af van jouw inkomen (of het verzamelinkomen van jou en je partner) en de koopprijs van het huis. Met andere woorden: kun je geen hypotheek krijgen die hoog genoeg is? Dan maar huren. Vaak laten mensen daarom berekenen wat hun maximale hypotheek is, zodat ze weten in welke prijsklasse ze op zoek kunnen naar een koophuis.

Toch is het maar de vraag of de maximale hypotheek altijd de verstandigste oplossing is. Als je de hypotheek op twee inkomens afsluit, loop je risico als er één inkomen (gedeeltelijk) wegvalt, bijvoorbeeld doordat een van jullie werkloos wordt.

 

Misschien nu huren, later kopen? Of kleiner kopen?
Daarom is het beter om alle omstandigheden mee te wegen in je keuze tussen kopen of huren. Hoeveel eigen geld kun je inbrengen? Hoe lang denkt je in de nieuwe woning te blijven wonen? Kortom, de kwestie van kopen of huren draait vooral om een persoonlijke voorkeur, die bovendien in de loop van de tijd kan veranderen. De juiste keuze kun je alleen maken als je alle facturen laat meewegen.

 

De juiste keuzes
In de vraag of kopen of huren het verstandigste is, spelen vele factoren mee. Ik als financial life planner verplaats mij in jouw situatie en ondersteun je om de keuzes te maken die bij jouw leven passen.