Wonen

Hoeveel geef je aan je huis uit?

Wonen kost veel geld, want veruit de meeste Nederlanders geven elke maand het meeste uit aan hun woongenot. Maar er zijn ook diverse mogelijkheden om het iets voordeliger voor je te maken.

Op de bladzijde ‘Wonen’ zet ik op een rij hoe je met jouw woonlasten kunt omgaan. De meeste aandacht besteden we aan de hypotheek. Want als je een eigen huis hebt, kunt je een deel van je woonlasten van je inkomen voor de belasting aftrekken.

Voor de aftrekbaarheid van woonkosten gelden wel allerlei regels, zoals de bijleenregeling of de boeterente.

De keuze tussen kopen of huren is een afweging die in de loop van de tijd kan veranderen. Welke factoren zijn daarop van invloed? En als je kiest voor kopen, welke mogelijkheden zijn er dan voor een startershypotheek?

Of woont je juist al jaren in je huis en wil je er blijven wonen, ook al vorderen de jaren? Daarvoor is de blijverslening in het leven geroepen.

Voor ondernemers zitten er aan wonen nog meer kanten. Hoe krijgt je als zzp’er een hypotheek? Of hoe combineer je de hypotheek met de b.v.?
 

De juiste keuzes
Wonen kost geld. Maar het hoeft niet altijd zo veel te kosten als je denkt. Ik als financial life planner verplaats mij in jouw situatie en ondersteun je om de keuzes te maken die bij jouw leven passen. 




Bijleenregeling

Vanaf 2004 geldt de bijleenregeling als je jouw huis verkoopt en een nieuw huis koopt. Volgens deze regeling moet je de overwaarde van je oude huis investeren in het nieuwe huis. Dat is als je de hypotheek rente aftrek wilt behouden. Het hoeft dus niet...

Hypotheek

Het is voor velen de grootste financiële aankoop in het leven: een huis kopen. Voor vrijwel iedereen hangt daar een hypotheek aan vast: de lening om het huis mee te kunnen kopen. En dat maakt de hypotheek het belangrijkste financiële product dat je ooit zult aanschaffen. Daarom is het zo belangrijk om de hypotheek te kiezen die bij jouw past – nu, maar ook straks nog.

Kopen of huren

Het juiste antwoord op de vraag ‘Kopen of huren?’ verandert met de tijd.
Gaat je voor het eerst zelfstandig wonen? Of woon je in een huurhuis en hebt je plannen om te verhuizen? Dan gaat de vraag ‘Kopen of huren?’ vaak vooruit aan de zoektocht naar een nieuwe woning. Want wat is het verstandigst?